Mät radon nu!

Vreta kloster är ett område där alunskiffer är vanligt. Det innebär en risk för att hus, framförallt med källare, får problem med radondöttrar.Det här problemet går att lösa utan alltför stora insatser – men man måste uppmärksamma det i tid. Långtidsmätning med minst två punkter i fastigheten ger besked om man har en för hög halt radondöttrar. Om så är fallet går det relativt enkelt att ventilera bort detta antingen i väggar eller i golv.
Lokala proffs finns
Vi har i Berg ett företag som kan hjälpa fastighetsägare med allt detta – B.RA Besiktningar. Företaget är Östergötlands mest kompletta när det gäller besiktningar av småhus. Man utför överlåtelsebesiktningar samt energideklarationer och även fukt-, radon- samt byggnadsmiljöutredningar.
Byggnadsmiljö är ett samlingsbegrepp för en rad faktorer som påverkar vår innemiljö. Stefan Hyll, VD för B.RA Besiktningar, poängterar att det kan vara viktigt att göra denna kontroll nu: - Nu finns ett bidrag för att radonsanera fastigheter, men det är oklart hur det bidraget ser ut framöver. Det är nu max 50 tusen kronor, men kan komma att minskas.
Dyrt med dolda fel!
Många fastigheter i Ljungsbro och Berg bebyggdes i mitten av 70-talet och det säljs nu ganska många hus i området och då är det viktigt att veta att säljaren har ansvar för dolda fel i tio år efter försäljningen. En besiktningsman kan göra en kontroll av huset innan försäljningen men kontrollerar då enbart synliga fel. Om man som säljare inte kan visa på ett bra protokoll för halten radondöttrar så riskerar man att priset på huset sjunker högst avsevärt.
Kontrollera mossan på taket!
Stefan vill också trycka på att de varmare vintrarna kan ha negativ effekt på våra hus. Mossa på tak växer lättare när det är varmt och fuktigt och kan bidra till att avrinningen i hängrännor och stuprör blir sämre vilket i in tur kan leda till vattenskador.B.RA Besiktningar har personal som är godkända av SBR Byggingenjörerna vilket bland annat innebär att de genomgår kontinuerlig vidareutbildning.
E-post: info@brabesiktningar.nu, telefon: 013-10 14 10,
https://www.brabesiktningar.nu/