Here comes the Sun!

I Ljungs gamla tegelbruk finns idag ett av områdets större företag—PPAM Solkraft. PPAM installerar solceller hos villaägare, lantbrukare, bostadsrättsföreningar, kommunala fastigheter och industrier. Företaget har idag genomfört mer än 1200 installationer över hela landet.Det som skiljer PPAM från andra solcellsinstallatörer är att i botten finns forskning och teknisk utveckling av egna solceller med högre verkningsgrad och bättre hållbarhet än konkurrenterna. Detta i sin tur beror på att en av grundarna - Andreas Molin - bedrev forskning innan han startade bolaget med sin fru Elin Molin.

Vi som bor i Vreta Kloster har nog lagt märke till flera av de installationer som företaget genomfört i vårt område. Om man tittar på taken i våra olika områden blir det allt vanligare att se de svarta panelerna som signalerar att här genereras egen elektricitet. Ett stort projekt var Kulla Skattegård i Flistad som täckt ladugårdstaket med celler och nu arbetar för att hela gården med sin ekologiska produktion skall bli oberoende av det allmänna elnätet.

Ett av de större aktuella projekten i Ljungsbro är arbetet för bostadsrättsföreningen Ljungblomman beläget mellan Vretaliden och Luktärtsvägen. Här har PPAM installerat solkraft med en kapacitet om 120 000 kWh men också batterier och omkopplare som gör att föreningen får elektricitet även om Tekniska Verkens nät råkar ut för ett strö- mavbrott. El behöver förbrukas i samma ögonblick som den produceras, vilket gör att överskottsproduktion av solel säljs ut på elnätet. Elförsäljningen bidrar till att stärka Ljungblommans ekonomi och under perioden aprilseptember är föreningen helt oberoende av det yttre elnätet, tack vare batterilagringen som nattetid förser föreningen med solel som lagrats från elproduktionen under dagen.

Det är rimligt att räkna med att allt fler kommer att investera i solceller även om det statliga stödet har minskat under senaste året och förväntas minska ytterligare på sikt. Trots detta kan de flesta villaägare räkna med att en investering i solceller idag kan skrivas av på tio år. Eftersom cellerna från PPAM har en garanterad livslängd på tjugo år kan man direkt se att värdet på den egna fastigheten ökar på sikt— bortsett från nöjet att se hur man själv är kraftverksägare och att man får kreditfakturor från elbolaget i stället för att betala.
Detta gäller åtminstone under halva året.Man får inte enbart betalt för den el man producerar utan även värden i form av nätnytta, ursprungsgarantier, elcertifikat samt ett skatteavdrag i deklarationen.Ur Vreta Klosters perspektiv är det en stor fördel att ha ett stort, kvalificerat företag som har mer än 40 medarbetare som arbetar med framtidens kraftproduktion!